Чудили ли сте се защо самолетите летят рядко над Южния полюс?

...
Чудили ли сте се защо самолетите летят рядко над Южния полюс?
Коментари Харесай

Ето защо самолетите летят рядко над Южния полюс

Чудили ли сте се за какво самолетите летят рядко над Южния полюс? Отговор на това даде водачът Марио Бакалов във Фейсбук профила си. Ето какво написа той.



" Защо летят самолети единствено рядко над Южния полюс? Напоследък постоянно ми задавате този въпрос и по тази причина бих желал да опиша главните 2 аргументи съпроводени с няколко графики.

1. Първата причина е местоположението на континентите.

На северното полукълбо се намира по-голямата част от континентите и 90% от земното население живее там. Най-краткият маршрут от Америка до Азия да вземем за пример минава през северния полярен кръг в Арктика. За разлика от Северното полукълбо, 80% от
Южното полукълбо е покрито с вода и единствено елементи от Африка, Южна Америка и Австралия се намират там. В Антарктика даже не живеят хора. Съответно единствените смислени полети биха били сред Южна Америка, Южна Африка, Австралия и Нова Зеландия.
И фактически има такива полети, които пресичат южния полярен кръг и прелитат над елементи от Антарктика, да вземем за пример Сидни-Йоханесбург или Мелбърн-Сантиаго, написа Бакалов.

2. Втората причина е изчезналата опция за спешно кацане над Антарктика.

При дълги полети над вода, изключително в двумоторен аероплан, има условия по отношение на оптималната отдалеченост до идващото летище (обичайно 3 часа до кацане). Тъй като обаче летища в Антарктика няма, не са и вероятни линейни комерсиални полети, най-малко със сегашните самолети и със сегашните регулаторни условия. Най-близкото летище се намира в аржентинския град Ushuaia, на 4.000 км разстояние от южния полюс.

Освен това липсва и спомагателна авиационна инфраструктура като радарно покритие, радио връзка и метеорологични балони и съответна техника за прогнози.

Въпреки, че Антарктика е голям, предпазен естествен резерват, има проекти за построяването на писта. Австралия е стартирала план за получавана на позволение и в случай че в действителност се осъществя този проект, може до 2040 година да бъде построено летище, което ще улесни прекосяването по въздух на ледения континент ", приключи Бакалов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР